Διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα

Διαβήτης και καρδιολογικά προβλήματα.

Οι διαβητικοί αποκτούν προχωρημένο πρόβλημα καρδιάς και εμφανίζουν επιπλοκές στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Ποιός είναι ο λόγος;

H αλήθεια είναι ότι η στεφανιαία καρδιοπάθεια είναι η υπ’ αριθμόν μία αιτία θανάτου των διαβητικών.

Ο κίνδυνος αυτός δεν έχει άμεση σχέση με την τιμή σακχάρου στο αίμα. Η διαβητική αγγειοπάθεια ιδιαίτερα των μικρών αγγείων της καρδιάς δεν συνοδεύεται πάντα από υψηλή τιμή σακχάρου στο αίμα. Και τις στενώσεις των μικρών στεφανιαίων αγγείων δεν τις πιάνει ούτε η στεφανιαία αγγειογραφία. Στους διαβητικούς, συχνά, η νόσος των μικρών αγγείων συνυπάρχει με στενώσεις των μεγάλων στεφανιαίων αγγείων.

Όσες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για την καρδιοπάθεια των διαβητικών, δείχνουν ότι το 40% των διαβητικών, ανδρών και γυναικών, εμφανίζουν βουβό, σιωπηρό, έμφραγμα και μάλιστα από τη μία εξέταση στην άλλη, από το ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα ή υπερηχογράφημα στο επόμενο! Το ίδιο φαίνεται και με ισοτοπική μελέτη του μυοκαρδίου.

Γιατί συμβαίνει αυτο;

Γιατί οι διαβητικοί αποκτούν τόσο προχωρημένο πρόβλημα καρδιάς και τόσες πιθανές επιπλοκές από το καρδιαγγειακό τους σύστημα;

Ενα από τα προβλήματα στον διαβήτη είναι η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της συνοδού καρδιοπάθειας. Η διαβητική νευροπάθεια (autonomic neuropathy) αχρηστεύει σχεδόν τελείως την πολύτιμο στηθάγχη σαν διαγνωστικό σύμπτωμα. Ασυμπτωματική στεφανιαία νόσος ή σιωπηρά ισχαιμία.

Με κάθε επεισόδιο σιωπηράς ισχαιμίας προσβάλλεται και το αντίστοιχο τμήμα του μυοκαρδίου (stunned myocardium). Δεν μπορεί ούτε να συσταλεί ούτε να διασταλεί.

Και όταν ο διαβητικός προχωρήσει και κάνει έμφραγμα του μυοκαρδίου ούτε η θρομβόλυση δουλεύει καλά.

Οι διαβητικοί έχουν χρόνια ανεβασμένο ινωδογόνο που προδιαθέτει σε θρομβώσεις και ελαττωμένο ινωδολυτικό μηχανισμό.

Εαν πάσχετε απο διαβήτη, μην αμελείτε τον τακτικό καρδιολογικό σας έλεγχο!

Leave your comments

Post comment as a guest

0

Comments

  • No comments found